Które włoskie wędliny cieszą się największą popularnością w Polsce?
Tradycyjne włoskie wędliny różnią się znacząco od wędlin, do których przywykliśmy w Polsce. Przede wszystkim, ogromną popularnością od wieków cieszą się w Italii wędliny dojrzewające, spośród których najsłynniejsze jest Prosciutto Crudo. Ten rodzaj surowej, podsuszanej szynki i w naszym kraju zyskuje teraz coraz więcej zwolenników. Produkowane z wieprzowych udźców Prosciutto Crudo wyróżnia się łagodnym, słodkim smakiem i niewielką zawartością soli. Pasuje zarówno do tradycyjnych włoskich przekąsek, jak i na pizzę.
Włoskie salami
Suchą, soloną kiełbasę z charakterystycznym dodatkiem słoniny, dojrzewającą nawet kilka miesięcy, wytwarza się współcześnie w wielu krajach. Warto jednak pamiętać, że jest to tradycyjna włoska wędlina i wciąż to właśnie we Włoszech produkowana jest w tylu apetycznych odmianach. Wspomnijmy choćby o pikantnym Salame Napoli, delikatnym Salame Milano czy Salame Toscano z grubo mielonym tłuszczem. Każdy znajdzie dla siebie coś, co najlepiej pasować będzie mu zarówno na kanapkę, jak i na pizzę.
Wołowa bresaola
Bresaola to druga, obok Prosciutto Crudo, najbardziej znana włoska wędlina dojrzewająca, która także i w Polsce staje się coraz bardziej popularna. Bresaolę wytwarza się z wołowiny, która najpierw przez kilkanaście dni moczona jest w solance, potem nacierana ziołami, a w końcu pozostawiana do schnięcia przez kilka albo nawet kilkanaście tygodni. W efekcie otrzymujemy wędlinę o bardzo ciemnym kolorze, niskiej zawartości tłuszczu i delikatnym smaku. Najczęściej podaje się ją w postaci carpaccio, czyli tradycyjnej przystawki z szalotką, oliwą i serem (parmezanem albo Gran Padano). Aczkolwiek tak jak i wszystkie inne włoskie wędliny, bresaola doskonale odnajdzie się także na pizzy.