Mozzarella do pizzy
Mozzarella to ser wywodzący się z południa Włoch, wytwarzany z mleka bawolego lub krowiego, ewentualnie z ich mieszanki. Jest to włoski ser podpuszczkowy, niedojrzewający, sprzedawany najczęściej w postaci kulek zanurzonych w serwatce. Charakteryzuje go biała i błyszcząca powierzchnia, wyjątkowa miękkość, ciągliwość po roztopieniu oraz bardzo delikatny smak. Mozzarella stanowi składnik wielu włoskich dań, od lazanii po sałatki, ale najbardziej znana jest jako kluczowy element większości rodzajów pizzy.
Najlepszy włoski ser do pizzy
Trudno wyobrazić sobie pizzę bez sera. A chociaż to sztandarowe danie kuchni włoskiej przygotować można z wykorzystaniem różnych jego odmian, to zdecydowanie najpopularniejsza jest tutaj mozzarella. Ciągnący się ser stanowi jedno z najsilniejszych skojarzeń z naprawdę dobrą pizzą. Niezależnie od tego, czy preferuje ktoś jej cieńszą, neapolitańską wersję, czy też nieco grubszą pizzę typu rzymskiego.
Duże znaczenie ma również fakt, że delikatny smak włoskiej mozzarelli wyśmienicie komponuje się nie tylko z ciastem i sosem pomidorowym, ale właściwie z każdym dodatkiem, jaki znaleźć się może na pizzy – czy to warzywnym, czy też mięsnym. A także z innym serami o ostrzejszych smakach, na pizzach w rodzaju „cztery sery”. Na dodatek za połączenie wszystkich elementów tego włoskiego dania odpowiada właśnie wyróżniająca się wyjątkową konsystencją mozzarella.