Scamorza

Wywodzący się z południowej części kraju włoski ser scamorza to tradycyjny ser podpuszczkowy, krótko dojrzewający z mleka krowiego o półtwardej konsystencji i charakterystycznym kształcie gruszki. Podobny zatem do Caciocavallo, ale od niego mniejszy. W smaku delikatny, z charakterystycznym posmakiem mleka i z nutą słodyczy. Nazwa tego włoskiego sera wzięła się prawdopodobnie od słów „cappa mozza”, co oznacza… ściętą głowę. Porównanie scamorzy do gruszki jest jednak bardziej apetyczne.

Proponujemy scamorzę naturalną, scamorzę z dodatkami – peperoncino i z pieprzem zielonym, oraz scamorzę wędzoną – maronne.

Jak wygląda proces produkcyjny włoskiego sera scamorza?

Do produkcji sera scamorza wykorzystuje się podpuszczkę cielęcą i technikę pasta filata. Polega ona na rozciąganiu świeżego skrzepu znajdującego się w gorącej wodzie. Proces ten nadaje serowi elastyczności i włóknistości. Następnie produkt odpoczywa przez kilka godzin, po czym przewiązywany jest sznurkiem, dzięki czemu uzyskuje swój wyjątkowy kształt. Kolejny krok to wieszanie go i suszenie na powietrzu. Po dwóch tygodniach ser można jeść.

Jak wykorzystuje się ser scamorza?

Włoski ser scamorza często stosowany jest jako zamiennik mozzarelli. Zaznaczyć jednak trzeba, że jest zdecydowanie bardziej wyrazisty w smaku. Dla jednych stanowić to będzie atut, inni jednak mogą nie być do końca zadowoleni z takiej zamiany. Ale zawsze warto próbować nowych rzeczy, żeby przekonać się, co lepiej wpisuje się w nasz gust.

Tak jak mozzarella, scamorzę zalicza się do serów, które topią się najlepiej. Dlatego ten włoski ser trafia przede wszystkim na pizzę, a także do grzanek i zapiekanek. Można też grillować go w grubych plastrach. Nadaje się również na deskę serów i wędlin. Idealny do wina!


Scamorza naturalna

Scamorza naturalna

Scamorza z zielonym pieprzem

Scamorza z zielonym pieprzem

Scamorza Peperoncino

Scamorza Peperoncino

Scamorza Marrone wędzona

Scamorza Marrone wędzona