Dobry ser jako podstawa prawdziwej włoskiej pizzy
Mozzarella to słynny na cały świat włoski ser podpuszczkowy, niedojrzewający, sprzedawany najczęściej w postaci charakterystycznych białych kulek, zanurzonych w serwatce. Stanowi składnik wielu włoskich dań, od lazanii po sałatki, ale najbardziej znana jest jako kluczowy element większości rodzajów pizzy. Zawdzięcza to nie tylko swojemu delikatnemu smakowi, który doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami, ale także temu, że po rozgrzaniu tak apetycznie się ciągnie. A przecież trudno wyobrazić sobie dobrą pizzę bez sera ciągnącego się pomiędzy jej kawałkami. Ta wyjątkowa konsystencja sprawia też zresztą, że wszystkie elementy tej tradycyjnej włoskiej potrawy trzymają się razem. Nie może więc dziwić, że to właśnie mozzarella jest numerem jeden, jeśli chodzi o włoskie sery do pizzy. Pojawia się jednak pytanie, czy istnieje jakaś warta uwagi alternatywa?
Pizza ze scamorzą
Scamorza, zdecydowanie mniej sławna od mozzarelli, to wywodzący się z południa kraju ser krótko dojrzewający o półtwardej konsystencji i charakterystycznym kształcie gruszki. Skąd ten kształt? Stąd, że świeżo uformowaną scamorzę przewiązuje się sznurkiem i tak pozostawia do dwutygodniowego suszenia. W kontekście pizzy kluczowa jest jednak inna cecha scamorzy. Mianowicie to, że topi się ona i ciągnie równie dobrze jak mozzarella. Zasadnicza różnica pomiędzy mozzarellą a scamorzą polega natomiast na tym, że ten drugi włoski ser ma bardziej intensywny smak. Dla niektórych miłośników pizzy stanowi to atut, inni klasyczną mozzarellę uznają za lepszą opcję, jeśli chodzi o ser do pizzy. Warto jednak próbować nowych rzeczy. Zjeść można też oczywiście samą scamorzę, w ramach zimnej przekąski albo w postaci grubych plastrów z grilla.