Czemu zawdzięcza swoją popularność ser Mozzarella?
Mozzarella to jeden z najpopularniejszych rodzajów sera na świecie. To także jeden z serów najbardziej charakterystycznych. Przyjmuje bowiem postać białych kulek o elastycznej i kremowej strukturze, posiadających delikatny i lekko słodkawy smak. Delikatność tego smaku sprawia, że mozzarella stanowi niezwykle uniwersalny składnik wielu dań: zarówno ciepłych, jak i zimnych, a co istotne – nie tylko włoskich.
Włoski ser do pizzy
Mozzarella jest uniwersalna, ale nie da się ukryć, że jest ona przede wszystkim najpopularniejszym włoskim serem do pizzy. A że pizza podbiła świat, to razem z nią na całym świecie zagościła i mozzarella. Dlaczego to właśnie ten ser do pizzy pasuje tak doskonale? Nie tylko przez swój smak, wyśmienicie komponujący się z szeroką gamą dodatków, ale przede wszystkim za sprawą tego, jak apetycznie ciągnie się po rozgrzaniu, łącząc ze sobą wszystkie składniki pizzy.
Pizza to nie wszystko
Mozzarella nadaje się do sałatek i to nie tylko do klasycznej caprese z pomidorami i bazylią. Popularne są także zapiekanki, tarty i grzanki z tym rodzajem włoskiego sera, często też trafia on do farszu wypełniającego lazanię albo smażone bakłażany. Mozzarellę dodaje się również do makaronu z kurczakiem, do pomidorowej lub pieczarkowej zupy krem, do tuńczyka, do omletów… Popularność tego sera nie może więc dziwić.
Zdrowa mozzarella
Wspomnieć też warto o tym, że mozzarella to bardzo zdrowy ser. Zawiera duże ilości niezbędnego nam białka, wapnia, cynku oraz witamin z grupy B i witaminy A. Spożywanie mozzarelli ma pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy i układ nerwowy. Mozzarella, podobnie jak większość innych serów, jest jednak przy tym dość kaloryczna, dlatego osoby przebywające na diecie powinny zjadać ją z umiarem.