Caciocavallo - poznaj ikonę serów południowych Włoch
Włochy słyną z produkcji wyśmienitych serów, będących od dekad ich sztandarowym towarem eksportowym. Lista nie kończy się na parmezanie i mozzarelli. Wspomnieć trzeba również o caciocavallo wywodzącym się z południowych regionów kraju, takich jak Kampania, Apulia i Kalabria. Produkcja tego sera stanowi tam tradycję przekazywaną z pokolenia na pokolenie, a wytwórcy starają się zachować oryginalny smak i kształt caciocavallo.
Produkcja caciocavallo
Włoski ser caciocavallo produkuje się głównie z mleka krowiego, chociaż można go także uzyskać z mleka owczego lub koziego. Wszystko zaczyna się od oddzielania mlecznego skrzepu, z którego powstanie, od serwatki. Aby do tego doprowadzić, potrzebna jest podpuszczka cielęca. Skrzep kroi się na niewielkie kawałki, które następnie tężeją przez kilka godzin. Później następuje formowanie – obowiązkowo w charakterystyczny kształt gruszki! Gotowe gruszki przewiązuje się sznurkiem i wiesza, żeby dojrzały. Caciocavallo dojrzewający krócej będzie słodszy, dłuższe dojrzewanie nada mu natomiast ostrzejszego smaku.
Zastosowanie caciocavallo
Caciocavallo możemy położyć po prostu na desce serów i zjadać bez żadnych dodatków, najlepiej popijając białym winem (do czerwonego już mniej pasuje). Ser ten doskonale nadaje się też jednak do spożywania z pieczywem i wędlinami. Sprawdzi się również jako dodatek do sałatek, kremowych zup, dań z makaronem i oczywiście do pizzy. Klasyczną potrawą włoską, do przygotowania której wykorzystuje się caciocavallo, jest parmigiana di melanzane, czyli smażony bakłażan z sosem pomidorowym i serem. Na koniec warto jednak dodać, że ten włoski ser zjadać można również na słodko. Z dodatkiem miodu albo jako składnik deserów.