Makarony

Oryginalne włoskie makarony to podstawa, gdy chcemy przygotowywać dania wywodzące się z Italii. Warto przy tym pamiętać, że taki makaron nie kończy się na długim i cienkim spaghetti oraz prostokątnej lazanii. Oryginalny włoski makaron to także pochodzące z południa kraju penne, czyli cięte pod kątem ostrym rurki podawane często z owocami morza albo z pesto. A skoro jesteśmy przy frutti di mare, to wymieńmy od razu genueńskie linguine, które również doskonale do nich pasuje.

Na tym nie koniec. Wspomnieć trzeba jeszcze choćby o tagliatelle, czyli charakterystycznych płaskich wstążkach z regionu Emilia-Romagna, podawanych z gęstymi sosami. O farfalle, w Polsce zwanych kokardkami ze względu na ich kształt, pięknie prezentujących się na talerzach, szczególnie w lekkich sałatkach. O fusilli, które w naszym kraju zyskały miano świderków, choć ich włoska nazwa wzięła się od… gwintowanych luf karabinów. W każdym razie jak żadne inne pasują do makaronowych zapiekanek.

Oryginalne włoskie makarony to jedna z pozycji naszej oferty. Sprzedajemy klasyczne, najbardziej popularne rodzaje makaronów włoskich, które produkowane są zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Dzięki temu ich smak ma pozytywny wpływ na wiele rozmaitych dań. W naszej ofercie dostępne są rozmaite makarony z Włoch. Wśród nich są:

  • Farfalle 85,
  • Fettuccine 12,
  • Fusilli 40,
  • Lasagne all’uovo 108,
  • Linguine 14,
  • Orecchiette Baresi,
  • Pappardelle di demola 100,
  • Penne Ziti Rigate 27,
  • Riccioli 37,
  • Rigatoni 17,
  • Spaghetti Ristorante,
  • Tagliatelle 91,
  • Tagliatelle Verdi 91B,
  • Fusilli Integrali 40,
  • Penne Ziti Rigate Integrali 27,
  • Spaghetti Mais e Riso,
  • Penne Mais e Riso,
  • Bucatini 15.

Nasza oferta oprócz suchych makaronów obejmuje także produkty mrożone. Wśród mrożonych makaronów, w jakie możesz zaopatrzyć się w naszym sklepie, są m.in. spaghetti alla chittarra, tagliatelle z atramentem kałamarnicy, tagliatelle pomidorowe i szpinakowe, pappardelle, tagliolini, tortellacci, ravioli rotondi, ravioloni, penne rigate, fagottini oraz gnocchi.

Włoski ryż i kasza

Włoska kuchnia to jednak nie tylko pizza i makarony. Nie wolno zapominać o risotto, czyli ryżu gotowanym w bulionie aż do uzyskania kremowej konsystencji, wzbogaconym lokalnymi dodatkami. Mamy zatem piemonckie Risotto al Barolo z czerwonym winem. Weneckie risotto o czarnym kolorze, przygotowywane z mątwy wraz z barwiącą potrawę sepią. Risotto dyniowe, grzybowe, serowo-kiełbasiane risotto z Mantui… Długo można wymieniać. Dlatego sprzedajemy także włoski ryż oraz kaszę.

Oferujemy Arlecchino, czyli trójkolorowy mix ziaren ryżu. Oprócz tego mamy także Arborino – ryż przeznaczony np. do risotto i flanów. Nasza oferta obejmuje też Polenta Mais. To włoska ludowa potrawa, którą niegdyś przygotowywano z mąki kasztanowej. Obecnie do jej wyrobu stosuje się mąkę lub kaszkę kukurydzianą. Mamy również Riso Carnaroli, czyli ryż średnioziarnisty. Produkt ten przeznaczony jest do risotto. Charakteryzuje się wysoką zawartością skrobi, a jego struktura jest jędrna. W naszym sklepie znajdziesz też Farro Perlato, czyli pszenicę perłową.