Mąki

Oryginalne mąki włoskie to obowiązkowe wyposażenie kuchni w każdej restauracji, która oferuje dania wywodzące się z Italii. Pizza jak z Neapolu, bolońskie spaghetti, chrupiąca focaccia – aby nabrały autentycznego smaku, potrzebna jest najlepsza mąka. A tradycyjna włoska mąką to oczywiście mąka pszeniczna.

Jeśli chodzi o mąkę do makaronu włoskiego, wytwarza się ją z twardej pszenicy durum, cechującej się wysoką zawartością białka i składników mineralnych. Szczególnie warta polecenia jest semolina, mąką o charakterystycznie żółtawym odcieniu. Występuje w dwóch odmianach – jedna jest gładsza, druga ma grubszą fakturę, przypominającą drobną kaszę.

Makaron to podstawa, ale nie zapominajmy o pizzy. Choć można przyrządzać ją z dziesiątkami różnych dodatków, to kluczową rolę zawsze odegra ciasto. A przyrządzenie pysznego ciastka do pizzy zależy nie tylko od kuchennych umiejętności, ale także od zastosowania odpowiedniej mąki. Dzięki takiej mące smak domowej pizzy natychmiast przypomni o wakacjach spędzonych we Włoszech.

Mąki do makaronu włoskiego i do różnych rodzajów pizzy

W asortymencie naszej firmy dostępne są oryginalne mąki włoskie. Oferujemy różne typy mąki, które różnią się od siebie przede wszystkim właściwościami oraz zastosowaniem. Wśród oferowanych przez nas mąk dostępne są:

  • 00 Pizza Rosso GS (18-24 ore lievitazione) – włoska mąka do pizzy długo rosnącej (18-24 godziny),
  • Linea Verde (4-6 ore) – mąka do pizzy o krótkich czasie wzrostu (od 4 do 6 godzin),
  • Linea Bianca (10-12 ore) – mąka do pizzy o średnim czasie dojrzewania (od 10 do 12 godzin) przy zastosowaniu procentowej zawartości drożdży 1,5%,
  • Semola – pszenna mąka włoska (z twardej pszenicy), idealna do produkcji makaronu,
  • Tipo 00 (24-36 ore),
  • Tipo 00 (4-6 ore),
  • 00 Fast H6 – przeznaczona do pizzy płaskiej.

Niezależnie od tego, na jaki rodzaj mąki się zdecydujesz, produkty sprzedajemy w opakowaniach po 25 kg.

Charakterystyka włoskiej mąki typu 00

Mąka typu 00 znacznie różni się od innych rodzajów mąk dostępnych na rynku. Charakteryzuje się sypką konsystencją, a do tego jest lekka, śnieżnobiała i nie ma żadnych otrębów lub popiołów. Dodatkowo jest niskokaloryczna w porównaniu do innych typów mąk. Z tego względu idealnie nadaje się do produkcji ciasta na pizzę. Dzięki właściwościom włoskiej mąki typu 00 ciasto jest chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i nie przesiąka sosem. Ten rodzaj mąki jest bogaty w gluten, dzięki czemu ciasto na pizzę jest sprężyste i elastyczne. Mąka 00 sprawia, że zagniatanie ciasta nie jest problematyczne.

Restauracje, pizzerie oraz inne lokale gastronomiczne zapraszamy do współpracy i zakupu najlepszej jakości włoskiej mąki. Dzięki naszym produktom na stoły trafią dania o autentycznie włoskim smaku.