Nazwa włoskiego sera Grana Padano pochodzi od słowa oznaczającego ziarno, co wskazywać ma na jego ziarnistą strukturę, oraz od miejsca jego produkcji, czyli Niziny Padańskiej. Pod wieloma względami jest on podobny do parmezanu. Grana Padano, tak jak i Parmigiano Reggiano, jest wytwarzanym z krowiego mleka serem podpuszczkowym, twardym i dojrzewającym przynajmniej przez rok. Podobnie też jak miało to miejsce w przypadku parmezanu, powstanie Grana Padano zawdzięczamy średniowiecznym cystersom z północy Włoch.
Procesu produkcji Grana Padano dotyczą jednak mniejsze restrykcje. Krowy, z których mleka produkuje się ten ser, mogą spożywać nie tylko trawę i siano, jak w przypadku Parmigiano Reggiano, ale także rozdrobnione zboża. Do tego obszar, na którym wytwarza się Grana Padano, jest o wiele większy. Wciąż jednak istnieje szereg wymagań, jakie spełniać musi producent, aby zgodnie z prawem Unii Europejskiej mógł nazwać swój wyrób Grana Padano.
Do czego wykorzystać włoski ser Grana Padano?
Charakteryzujący się ostrym i intensywnym smakiem Grana Padano sprawdzi się przy tych rodzajach dań kuchni śródziemnomorskiej, przy których używa się również parmezanu. Zatem, po wcześniejszym utarciu, ten włoski ser dodaje się najczęściej do makaronów i risotto. Ale na tym nie koniec. Grana Padano idealny będzie również do zupy krem (np. z dyni, pomidorów lub kalafiora), zapiekanki i do sałatki warzywnej. Dodajmy jeszcze, że podobnie jak w przypadku parmezanu, nie musimy od razu zjadać całego Grana Padano, jaki kupimy. Szczelnie owinięty albo schowany w pojemniku wytrzyma w lodówce dwa miesiące.