W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór serów sprowadzanych prosto ze słonecznej Italii. Oferta obejmuje tradycyjne sery, które wyróżniają się mocnym, wyrazistym aromatem, delikatnym smakiem, a do tego są miękkie, kremowe i aksamitne. Mamy sery krótko, średnio i długo dojrzewające oraz twarde. Wśród nich wyróżnić można m.in.:
- Grana Padano,
- Parmigiano Reggiano,
- Provolone,
- Asiago,
- Taleggio,
- Pecorino,
- Pecorino Romano,
- Gorgonzola,
- Mascarpone,
- Ricotta,
- Rondin,
- Mieszanka serów tartych.
Czym wyróżnia się Grana Padano?
Jako dystrybutor włoskich serów nasza oferta jest szeroka i zróżnicowana. Jednym z produktów jest Grana Padano. To twardy ser włoski produkowany z krowiego mleka. Zaliczany jest także do serów dojrzewających, podpuszczkowych. Grana Padano to jeden z najbardziej znanych włoskich serów, a od 1955 roku ma znak jakości DOP (Denominazione di Origine Protetta).
Grana Padano dojrzewa od roku do dwóch lat, a proces ten odbywa się w wentylowanych piwnicach, gdzie temperatura powietrza wynosi od 15 do 20°C. Skóra sera jest gruba i twarda, ma żółto-złoty kolor i z czasem ciemnieje. W środku ser jest twardy i granulowany, a także ma widoczne pęknięcia.
Co cechuje Parmigiano Reggiano?
Kolejnym serem włoskim dostępnym w naszym sklepie jest Parmigiano Reggiano. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. To twardy ser typu podpuszczkowego, leżakujący w solance. Do jego produkcji używa się mleka krowiego. Parmigiano Reggiano świetnie sprawdzi się do konsumpcji w zestawie serów, a dodatkowo w formie utartej może być dodatkiem smakowym i dekoracyjnych innych potraw.
Zachęcamy do sprawdzenia wszystkich włoskich serów dostępnych w naszej ofercie.